fbpx
Vervolgslider_2 Vervolgslider-vetos-tekstklein-5 Vervolgslider_1

Onderhoud & reparaties

Een betrouwbare garage voor onderhoud en reparaties. Tegen een eerlijke prijs.

Lees meer

Verzekeringen & Financiering

Een autoverzekering waarop u kunt vertrouwen. Sluit hem bij ons af! Nu rijden, straks betalen? Wij financieren uw auto.

Lees meer

Afspraak maken

Ga naar de website van uw VETOS Merkspecialist en vul daar het afsprakenformulier in. Of wij sturen uw aanvraag door naar de dichtsbijzijnde Merkspecialist.

Lees meer

VETOS nieuws 05 12 2019 foto1

Het is nauwelijks te geloven, maar Toyota bouwt een model dat volgend jaar zijn 70e verjaardag viert: de Land Cruiser. Het geeft extra glans aan de recente mijlpaal van 10 miljoen gebouwde exemplaren. 

VETOS nieuws 05 12 2019 foto2

Het is dat de Japanse overheid een oproep deed aan de lokale autofabrikanten om voor hen een terreinwagen te ontwikkelen, anders had de Land Cruiser mogelijk niet bestaan. Toyota presenteerde hun voorstel in 1950: het model BJ, met een 3,4-liter zescilinder lijnmotor met een weliswaar bescheiden vermogen van 75 pk, maar ook heel veel trekkracht bij lage toerentallen – precies wat er van zo’n voertuig werd verlangd.

VETOS nieuws 05 12 2019 foto3

Een indrukwekkende proeve van bekwaamheid legde de BJ af in 1951, toen een Toyota-testrijder de spartaanse terreinauto een beklimming van Mount Fuji ondername en daarbij veel hoger uitkwam dan welk ander voertuig eerder was gelukt. De orders stroomden binnen, onder meer van de nationale politiediensten en de boswachterij. In 1954 besloot Toyota om de BJ een heldhaftiger naam te geven: Land Cruiser werd het en zou het voor altijd blijven.

VETOS nieuws 05 12 2019 foto4

In de Verenigde Staten verliep het debuut van de Land Cruiser bijzonder aarzelend. Nadat Toyota Motor Sales USA op 31 oktober 1957 hun eerste vestiging had geopend - in een voormalig dealerbedrijf van het oude Amerikaanse automerk Rambler in Hollywood - startte het begin 1958 met de verkoop. Het resultaat was na een jaar lang ploeteren weinig bemoedigend: behalve 287 Crowns vond er welgeteld één Land Cruiser een nieuwe eigenaar. Enfin, de start was gemaakt.
foto: © RM Auctions

VETOS nieuws 05 12 2019 foto5

De komst van de Land Cruiser FJ40 in 1960 (nu een kostbare klassieker), veranderde de zaken flink: het was tot 1965 de bestverkochte Toyota in de VS, totdat de Corona, een compacte gezinsauto, die eervolle rol van hem overnam. Een belangrijke impuls was de komst van de Land Cruiser 55 Series Wagon in 1967. Deze auto, die je kon zien als een combinatie van terreinauto en stationwagon, kwam aan wens van veel Amerikanen tegemoet.

VETOS nieuws 05 12 2019 foto6

Die Land Cruiser evolueerde als de multifunctionele (Custom) Wagon tot de imposante, luxueuze alleskunner zoals we de Land Cruiser nog steeds kennen. Afgelopen zomer werd het 10 miljoenste exemplaar geregistreerd, en wel in Australië, wat de grootste afzetmarkt voor het model is; in 2018 werden er maar liefst 318.000 stuks op wielen gezet.

VETOS nieuws 05 12 2019 foto7

In Europa blijft de Land Cruiser onverminderd leverbaar. Mooi toch: een icoon dat ook na 70 jaar nog springlevend is.

 

Artikel geschreven door Jeroen Ekeler

Actueel

 • Zo goed gaat het met Lexus

  14-02-2020

  Met Lexus gaat het voor de wind. Einde bericht? Uiteraard niet, want het is aardig om eens naar de mondiale prestaties te kijken van dit bijzondere

  ...

Onze Merkspecialisten zijn aangesloten bij

bovag-aangesloten-zijbalk

 

logo liggend hetautoservicenetwerk_________________________________________

Volg VETOS op Facebook & Instagram

facebook breedFollinsta

 

 

vaste onderhoudsprijzen voor Toyota!

Lees meer

autobedrijf logo

VETOS secretariaat

info@vetos.nl

bestuursinformatie

staticmap

Social Media

Volg ons ook op social media

     icon-facebook      instagram       

footer-voordelig-veilig

VETOS Airco Check met vinkje

footer-service-op-maat

Waarom VETOS?

 • De beste service en kwaliteit

 • Groot aanbod occasions

 • Persoonlijke service

 • Eerlijke prijzen

VETOS nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen:

E-mail adres:

Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie onze privacy policy aan de onderzijde van deze pagina.